© city-map AG ‐ Map data © OpenStreetMap contributors

Vandreture i statsskovene - Gribskov , Gribsø

Billedeophavsret: Skov-og Naturstyrelsen

Vandreture i statsskovene nr. 5
Gribskov, Gribsø.


Ordet "Gribskov" indeholder den gamle danske betegnelse grib, der f.eks. i "gribsjord" angiver et areal, som ikke ejes af nogen bestemt, altså oprindelig en art fællesskov.

Gribsø
Gennem en lang årrække er der ad skovens grøfter ledt store mængder surt overfladevand fra moser og granbevoksninger ud i søen. Dette har bevirket, at søen, der engang indeholdt over 100 dyrearter, var ved at uddø. Den eneste fiskeart, der var tilbage i 1999, var aborren. Nu er de fleste af disse grøfter lukket, og nogle af de omkringliggende granarealer ændres til vådområder og løvskov. Nu får søen igen mulighed for at få en bedre vandkvalitet og et rigere dyreliv.
Sagnet om Store Gribsø siger, at den er bundløs, og at det skyldes Guds vrede. Engang lå her et nonnekloster. Nonnerne interesserede sig imidlertid mere for munkene oppe i Esrum Kloster end for Vorherre. Derfor åbnede jorden sig og opslugte klosteret med de elskovssyge nonner, og klosteret blev ved med at synke. Således opstod søen. I stille aftener kan man stadig høre klokkerne ringe dernede fra dybet.

Selv om søen med sit mørke vand ser bundløs ud, er forklaringen nu en ganske anden som man kan læse om i folderen.

Vandreture
Der er to turforslag på henholdsvis 3 og 6 km med udgangspunkt fra parkeringspladsen ved Enghavehus. Ved hjælp af kortet og vejstenene i skoven kan man tilrettelægge sin egen rute til en eller flere af de beskrevne lokaliteter.


Vandreture i statsskovene
Gribskov, Gribsø er nr. 5 i serien af vandretursfoldere og findes også i en trykt udgave, der kan fås på det lokale bibliotek og turistbureau.