Amaliehaven

Billedeophavsret: Amaliehaven

I maj 1983 fik københavnerne og staten en gave af A.P. Møllers og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål, nemlig en nyanlagt have midt i storbyen.

Den nyanlagte have har fået navnet Amaliehaven på grund af dens placering mellem Amalienborg Slot og havnefronten. Således fortsætter Frederiksgades akse fra Marmorkirken gennem Amalienborg slotsplads med rytterstatuen af Frederik V til det monumentale springvand midt i Amaliehavens symmetriske anlæg. Det har været en udfordrende opgave for den belgiske arkitekt Jean Delogne at tænke og tegne haven med respekt for Amalienborgs fine rokokoarkitektur.

Billedeophavsret: Amaliehaven

På begge sider af det store springvand fortsætter haven i to niveauer med hække og mure, der skærmer mod henholdsvis havnen og gaden. Det er således lykkedes at skabe en grøn oase midt i storbyen, der beskytter sine gæster mod larm og blæst. Her kan man nyde mange forskellige planter og duftende blomster, som med deres smukke farvekombinationer og naturlige former spiller på kontrasten til det strengt symmetriske, formklippede og geometriske anlæg.

Billedeophavsret: Amaliehaven

Amaliehaven peger i retning af en ny havekunstnerisk tendens i vore storbyer, nemlig at fremtidens storbyparker vil blive reduceret i størrelse på grund af de tårnhøje grundpriser. Behovet for grønne oplevelser er dog ikke blevet mindre, og Amaliehaven er siden anlæggelsen blevet en velyndet park, der fuldt ud lever op til storbyens krav om rekreative åndehuller.