Sorgenfri Slotshave

Billedeophavsret: Sorgenfri Slotshave

Hvor Lyngbys myldrende handelscentrum ender mod nord, begynder den fredfyldte Sorgenfri Slotshave. Her flyder Mølleåen stille gennem skovbrynet, og en spadseretur ad de mange bugtede stier giver ro til sjælen. Men Sorgenfri byder også på overraskelser til den nysgerrige besøgende, i mødet med de mange historiske elementer, som dukker frem af landskabet som fortællinger om den gamle kongelige have.

Det naturprægede anlæg adskiller sig milevidt fra den stringente barokhave, som stedets ejer, Carl Ahlefeldt lod anlægge i 1706.

I 1791-94 lod Arveprins Frederik (senere Frederik VI) haven omlægge til romantisk landskabshave i engelsk stil, med en glidende overgang til den omgivende skov. Men selvom terrænet ligner vild natur, er det altsammen - som i alle romantiske landskabshaver - nøje planlagt.
I slotshavens sydende finder man mellem træerne den lille bindingsværkshytte, Schweizerhuset. Huset var oprindelig dækket af hvidt puds, da bindingsværk dengang ikke regnedes for fint.

Billedeophavsret: Sorgenfri Slotshave

Mølleåen er det eneste element i haven, som naturen har dikteret, og et besøg i haven bør til enhver tid omfatte en gåtur langs åen. Begynder man i nord og følger stien langs den vestlige bred, passerer man flere små bygningsværker, som alle stammer fra tiden omkring Arveprins Frederiks omlægning af haven. Først støder man på Dronningekilden, hvor "kildekonen" frem til begyndelsen af 1900-tallet solgte likør, som havens gæster efter temperament kunne iblande frisk kildevand.

Fortsætter man langs åen, kan man tage en kort afstikker til Grotten, som er bygget af store utilhuggede sten. Længere nede går vejen forbi Hvide Bro, som fører over til området øst for åen.

Sorgenfri Slotshave er åben året rundt pånær Den Reserverede Have med Sorgenfri Slot.