Raamsdonksveer - gemeente Geertruidenberg

Bron: city-map Oosterhout en Waalwijk

Raamsdonksveer is met ruim 11.500 inwoners het grootste dorp in de gemeente Geertruidenberg.

Het dorp vervult een regionale functie met uitgebreide voorzieningen voor onderwijs met het Dongemond College, maar vooral op het gebied van werkgelegenheid.

Het bedrijventerrein Dombosch biedt met circa 250 bedrijven werkgelegenheid aan zo'n 3.500 mensen.

Bron: city-map Oosterhout en Waalwijk

Raamsdonksveer, gelegen op de oostelijke oever van de Donge heeft zich in het verleden ontwikkeld als een plaats van vissers, schippers, dijk- en polderwerkers en griendwerkers. Door de realisatie van het bedrijventerrein Dombosch heeft Raamsdonksveer zich verder kunnen ontwikkelen tot een regionaal centrum voor handel en industrie.

In het centrum van Raamsdonksveer zijn nog vele monumentale panden te vinden, die weliswaar een andere functie hebben gekregen, maar in de details nog altijd hun oorsprong weergeven zoals het voormalige postkantoor aan de Wilheminalaan.

Bron: city-map Oosterhout en Waalwijk

Fort Lunette
Het fort heeft een grote historische waarde. Het werd als verdedigingswerk ten oosten van de vesting Geertruidenberg aangelegd in de periode 1837 tot 1839.

De lunet is voorzien van een bomvrij kruitmagazijn en negen kanonkelders. Ook is er een bomvrij gebouw en een magazijn voor explosieven te vinden. In de zuidelijke muur zijn schietsleuven gemaakt die de voormalige penantensluis in de Donge konden bestrijken.

In 1919 is de lunet als verdedigingswerk opgeheven. Momenteel is het o.a. in gebruik door de plaatselijke zeeverkenners en staat het op de nominatie voor een grootschalige restauratie.

Bezienswaardigheden zijn zeker ook:
- molen De Onvermoeide
- de Watertoren die, gelegen pal aan de A59, voor velen een herkenningspunt is.