Oorlogsgraven en monumenten in Haarlem en omgeving

Bron: http://www.beeldbank-nh.nl

Hoewel Haarlem een dramatische 2e wereld oorlog geschiedenis kent, is het opvallend dat er geen groot oorlogs begraafplaats te vinden is, wel in dedirekte omgeving Bloemendaal, Driehuis en Spaarndam. In Haarlem zelf is enkel een kleine onbekend oorlog begraafplaats namelijk Sint Barbara begraafplaats aanSchoterweg/ Rijkstraatweg in Haarlem Noord

Bron: http://history-pages.blogspot.com

Haarlem is niet alleen bekend om haar vrouwelijk verzetsstrijdster Hannie Schaft, maar ook Corrie ten Boom is internationaal bekend geworden. Niet alleen Corrie (overleden in 1983 op haar 91ste verjaardag) maar ook haar man Willem heeft door zijn daden een helden status gekregen. Willem vond het een eer dat hij mocht sterven door hulp te bieden aan het volk van God, de Joden. Corrie en Willem hadden een Horloge (en er is nog steeds daar een horloge zaak) zaak in de barteljorisstraat in Haarlem. Op dit adres zijn vele joden en verzetsmensen ondergedoken geweest. Op 28 februari 1994 deden de duitsers een inval. De geheime schuilplek achter een extra deur in de slaapkamer hebben de duitsers nooit gevonden, maar die bewuste zijn wel een aantal verzetsmensen opgepakt die die avond toevalligerwijs op bezoek kwamen. Een paar dagen later hebben andere verzetsmensen uit Haarlem de achtergebleven Joden in vreiheid gesteld.

Bron: http://www.corrietenboom.com

Corrie is de dood ontsprongen door een ambtelijke fout van de duitsers. Dat ze uiteindelijk op haar 91ste verjaardag overlijd aan de gevolgen van een hersenbloeding wordt in het Joodse geloof als iets heiligs gezien. Een mooiere zegen van God kun je niet krijgen.