Nationaal Park Zuid-Kennmerland – De Kennemer Duinen

Bron: wikipedia

Nationaal Park Zuid-Kennmerland – De Kennemer Duinen

Als men het heeft over de Kennemerduinen dan bedoelt men eigenlijk Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het park stond al bekend als een nationaal park voordater sprake was van een nationaal parkenbeleid in 1995. Het park is voor het overgrote deel in beheer en eigendom van de PWN (Waterleidingbedrijf Noord-Holland).

Toegang tot het park kan in één van de drie hoofdingangen. Dit is de ingang Parnasia in het Westen, ingang Koevlak in het zuiden en ingang Bleek en Berg in het oosten. Bij al deze ingangen is parkeergelegenheid ruim voor handen. Het park beschikt over vele fiets- en wandelroutes en is gratis toegankelijk. In het gebied liggen een aantal gegraven duinmeertjes zoals ’t Wed, , het Vogelmeer en de Oosterduinplas. Het park maakt deel uit van het Natura 2000 plan, ter behoud van de natuur in de Europese unie conform de richtlijnen van vogel- en habitatrichtlijnen.

Openingstijden Bezoekerscentrum De Zandwaaier
1 april t/m 31 oktober: dinsdag t/m zondag van 10.00 uur-17.00 uur.
1 november t/m 31 maart: dinsdag t/m zondag van 12.00 uur-17.00 uur.
Op maandag is het Bezoekerscentrum gesloten. Toegang is gratis.
2e Paasdag, 2e Pinksterdag,2e Kerstdag geopend.
Koninginnedag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.
Openingstijden Duincafé (naast Bezoekerscentrum De Zandwaaier)
Woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 uur-17.00 uur.
Tijdens schoolvakanties ook op dinsdag.
Meer informatie over arrangementen vindt u hier.
Bereikbaarheid
Bezoekerscentrum De Zandwaaier is gelegen aan de Zeeweg, richting Bloemendaal aan Zee, schuin tegenover de ingang Koevlak (Kennemerduinen/'t Wed).
Bezoekadres
Voor navigatiesysteem en OV- Routeplanner: Ter hoogte van Zeeweg 12 tot 14, 2051 EC Overveen.
N 52 23' 38'', E 4 35' 41''
Openbaar vervoer
Bus: Connexxion, lijn 81 vanaf NS-station Haarlem naar de Zeeweg, halte Kennemerduinen. Vanaf daar is het 5 minuten lopen.
Trein
vanaf NS-station Haarlem naar NS-station Overveen. Loop vanaf daar linksaf de Tetterodeweg op en loop deze helemaal af (spoorlijn volgen). Na ca. 15 minuten ziet u de ingang van het PWN-terrein waarop het Bezoekerscentrum zich bevindt. U loopt om het gebouw heen naar de voorzijde. U kunt ook een OV-fiets huren op de stations Haarlem en Heemstede-Aerdenhout
Met de auto
Vanuit Amsterdam (A9) richting Haarlem-Centrum. Volg de borden Bloemendaal aan Zee. U gaat nu door Haarlem heen. Blijf de borden Bloemendaal aan Zee/Zandvoort volgen. Op een gegeven moment rijdt u over een spoorwegovergang heen, dat is de Korte Kleverlaan. Zie verder hieronder.

Vanuit Heemstede: kies de richting Alkmaar over de Westelijke Randweg (N208).

Vanuit Alkmaar: volg de A9 en de N208.

Voor alle richtingen vanaf de N208: neem bij de kunstijsbaan de afslag Bloemendaal. Dit is de Kleverlaan. Ga over de spoorwegovergang rechtdoor en met de bocht mee naar links en aan het einde van de weg linksaf de Bloemendaalseweg op. Ga bij de rotonde rechtsaf (Militairenweg, later Zeeweg). Bij de volgende rotonde rechtdoor, daarna meteen rechts voorsorteren, voor de parkeerplaats.
Parkeren
U kunt parkeren op parkeerterrein Koevlak.

Route Bezoekerscentrum De Zandwaaier
Loop de parkeerplaats af. Sla linksaf en loop naar de voetgangersoversteekplaats. Steek over. Loop rechtdoor en u bereikt het Duincafé en Bezoekerscentrum De Zandwaaier.

Parkeerkosten per auto: eerste half uur gratis, tot 1 uur €1,50, van 1-3 uur € 3,-, van 3-4 uur € 5,- en € 7,- (4 uur en langer).
Parkeer-jaarkaart: verkrijgbaar bij de PWN-kaartverkoopkiosk aan de Parnassiaweg. U kunt de jaarkaart op elk gewenst moment in laten gaan en zelf voor een periode van 12 maanden verlengen bij de parkeer-betaalautomaten. Voor exacte informatie over parkeerjaarkaarten kunt u kijken op www.pwn.nl.
Invalidenparkeerplaats: op het terrein bij het Bezoekerscentrum is een beperkt aantal plaatsen aanwezig.