Historie Lampegietersavond

Bron: www.google.com

Lampegietersavond stamt uit de tijd van de wolindustrie en is een eeuwenoude traditie die in de zeventiende eeuw is ontstaan. Het is oorspronkelijk een kinderfeest, dat één avond duurde. Op de derde maandag in september werd het te donker om zonder licht te kunnen weven. Feestelijk werden de olielampjes aan het weefgetouw gevuld voor de donkere maanden. Zo kon er weer in de talrijke wolkammerijen in Veenendaal 's avonds bij lamplicht gewerkt worden.

Bron: www.google.com

Bij dit feestelijke gebeurtenis kregen kinderen saliemelk (anijsmelk) en kaneelbeschuit. De volwassenen dronken 'Dikke Piet', jenever die met bruine suiker was gesuikerd. Saliemelk werd in de loop van de jaren vervangen door warme chocolademelk en ‘Dikke Piet’ bestaat niet meer. Het kaneelbeschuit wordt nu nog tijdens Lampegietersavond gegeten. Wat hetzelfde is gebleven, is de kinderoptocht met lampionnen.

Bron: www.google.com

Lampegietersavond is ontstaan in Veenendaal. Oorspronkelijk trok er één stoet met kinderen door het centrum van Veenendaal. Dit is niet meer zo, nu wordt er per wijk een stoet gelopen. Dit gaat gepaard met een hoop muziek, mooie lampions en natuurlijk de verklede kinderen.
Inmiddels wordt dit ook gehouden in de dorpen rond Veenendaal, zoals Renswoude, Elst en Rhenen.