Hannie Schaft Monument

Bron: hannieschaft.nl

Hannie Schaft is international bekend als dat meisje met het rode haar uit de tweede wereld oorlog. Hannie was haar verzetsnaam, want ze werd als Jo Schaft in 1920 in Haarlem. Voordat de oorlog uitbrak ging ze naar de universiteit in Amsterdam waar ze Volkenrecht ging studeren. In de oorlog na de februari staking in 1941 begon ze met het vervalsen van persoonsbewijzen.

Bron: Het meisje met het Rode Haar

In 1942 kwam ze in contact met verzetsleden van de RVV. Ze doorstond haar vuurdoop door een opdracht aan te nemen een SD’er nee rte schieten, die SD’er bleek van Frans van der Wiel te zijn de commandant van de RVV. Het pistool van Hannie was niet geladen, toen Hannie schoot horde ze alleen een klik. Hannie was razend maar werd wel toegelaten tot het verzet. Samen met Freddie en Truus Oversteegen en Jan Bonekamp uit Heemstede pleegde ze verschillende aanslagen op Duitsers,

Bron: hannieschaft.nl

Een van de aanslagen (door de film "het meisje met het rode haar) waar Hannie het meest bekend om is geworden is de aanslag op Fake Krist, een van de meest gehaten NSB’ers uit de regio in die tijd. Merkwaardig genoeg heeft ze die aanslag nooit gepleegd, al was ze dat wel van plan maar op die bewuste 25 oktober 1944 zagen Truus en Hannie voor hun ogen gebeuren dat Fake werd neergeschoten door andere Haarlemse verzetstrijders.

Op 21 maart 1945 wordt Hannie aangehouden door de Duitsers. Op een avond fietste ze op de Rijksstraatweg in Haarlem en stuitte ze op een controle. In haar fietstas had ze verzetskrantjes en die werden ontdekt.

Op 17 april, vlak voor het einde van de tweede wereldoorlog wordt ze in de duinen bij Overveen/ Bloemendaal neergeschoten.

Na de oorlog op 27 november 1945 krijgt ze en eervolle militaire begrafenis.

Bron: hannieschaft.nl

Op 3 mei 1982 wordt het Hannie Schaft monument in het Kenaupark Haarlem onthuld in bijzijn van Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana.