De 2 grote Bavo Kerken in Haarlem

Bron: hccnet.nl

De Sint Bavo aan de Leidsevaart is een roons katholieke kerk en een van Nederlands nooiste Kathedralen. Deze Kathedraal had eigenlijk in Asterdam noet staan maar dat dorst men destijds niet uit angst voor de reacties uit het destijds machtige Hervornden Kamp. Nu ruim een eeuw later bijna niet voor te stellen. Rotterdam Utrecht en Groningen hadden al een Kathedraal maar die van Haarlem was wel groot en mooi geworden. In 1895 waren ze met de bouw begonnen en 35 jaar later was men klaar. Een juqwweltje van een kerk zowel van binneb als van buiten.Een bezoek neer dan waard.


Bron: bavo.nl

Sint Bavo of de Hervornde Grote Kerk Grote Markt is een gotische kruisbasiliek. Veel van het houtqwerk dateert nog van voor de beeldenstorm circa 1500. Echt een plaatje van een Kerk. De eyecatcher van de stad Haarlem. De kerk moest en zou mooierm groter en hoger zijn dan de Rooms Katholieke Bavo aan de leidsevaart in Haarlem. Of dat allenmaal is geluk moet u zelf maar gaan bekijken. Het is in ieder geval aan te raden deze beide kerken te bezoeken in de mooie historische gezellige oude stad Haarlem. Pikant detail Mozart heeft in zijn jonge jaren nog gespeeld op het imposante Orgel van de Grote Bavo.

Bron: bavo.nl

Trein Grote Kerk en Nieuwe Kerk: 4x per uur rijden er treinen vanuit Amsterdam en Leiden naar Haarlem. Vanaf station Haarlem is het ca. 10 minuten lopen naar de Grote Kerk en ca. 15 minuten naar de Nieuwe Kerk. Verlaat het station aan de zuidzijde (Stationsplein) en loop door Kruisstraat of Jansstraat naar de Grote Markt en de Grote Kerk. Ga voor de Nieuwe Kerk verder vanaf de Grote Markt door de Grote Houtstraat en sla aan het eind (net vr Albert Heijn) rechtsaf de Kerkstraat in.
Auto Grote Kerk: benader Haarlem via de A9 en de A200 (= afslag Haarlem). Sla bij de Amsterdamse Poort rechtsaf en direct daarna vr de koepelgevangenis linksaf. Steek het Spaarne over, ga op de T-splitsing links, volg het Spaarne, passeer het Teylers Museum en ga na 50 meter rechtsaf de parkeergarage Appelaar in. U bent dan bij de Grote Kerk.
Routebeschrijving Grote Sint Bavo Haarlem
Auto Nieuwe Kerk: benader Haarlem via de A9 en de A 205 (= afslag Haarlem-Zuid). Ga aan het eind van de A205 vr de brug over het Spaarne rechtsaf, volg het Spaarne nog ca. 500 meter en ga dan linksaf de brug (de 'Verfroller') over. Tijdens kerkdiensten kan er op het kerkplein geparkeerd worden, daarbuiten in parkeergarage Raaks.