Bloemen Corso Leersum

Bron: www.bloemencorsoleersum.nl

Op de derde zaterdag van augustus wordt in Leersum het feestelijke bloemen corso gehouden. Dit is een jaarlijkse terugkomende evenement voor jong en oud!

De bloemenkoningin start met een opening en verwelkomt de gasten. Dan gaat de stoet beginnen met prachtige praalwagens die omhuld zijn in duizenden (dahlia) bloemen. In deze stoet lopen ook allerlei verschillen muziekkorpsen mee.

Bron: www.bloemencorsoleersum.nl

Selina van Viegen is op zaterdag 14 april 2012 door de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, gekroond tot Bloemenkoningin Leersum 2012.
Als bloemenkoningin ging zij het Corso in het land promoten en opende het 60ste Bloemcorso.

Rondom dit evenement zijn er vele activiteiten en bezienswaardigheden georganiseerd. Daarbij is er een kunstmarkt, braderie en een kermis om het helemaal compleet te maken! Daarbij kon er ook nog een rondrit gemaakt worden over het parcours in de ‘Corso Express’.

Het Bloemen corso Leersum kan niet bestaan zonder de bouwgroepen die met vele vrijwilligers elk jaar weer een topprestatie leveren om de praalwagens op tijd af te krijgen. Vele maanden zijn vooraf gegaan met het bouwen van de praalwagen en in de nacht van Leersum worden de wagens beplakt met totaal meer dan 1,3 miljoen Dahlia'.

Bron: www.bloemencorsoleersum.nl

Het Leersumse bloemen corso is voortgekomen uit de festiviteiten op Koninginnedag. Tijdens de regeringsperiode van koningin Wilhelmina werd deze dag op 31 augustus gevierd. In Leersum gebeurde dat altijd nogal uitbundig. In de traditionele optocht reden fietsjes en karretjes die versierd waren met heide, mos en oranje bloemen bijvoorbeeld de goudsbloemen en afrikaantjes.

Toen Juliana, koningin werd en Koninginnedag op 30 april gevierd werd, konden de Leersummers hun bloemenoptocht in augustus eigenlijk niet missen.
In 1954 werd voor het eerst een echt bloemen corso georganiseerd met praalwagens en versierde auto’s. Officieel heette het Leersumse corso: ‘Bloemen corso Midden-Nederland’.

Ook de gevels van de huizen werden in die tijd versierd met bloemen. Het hele dorp werd verlicht, wat een prachtig gezicht moet zijn geweest. De wagens, waarvan er ook in het begin al veel meereden, werden versierd met sparrengroen en toeven van gladiolen en anjers. Ze werden getrokken door paarden en tractoren.